Home » Stappenplan voor het afkoppelen van je regenpijp

Stappenplan voor het afkoppelen van je regenpijp

man in tuin bij regenpijp

Het afkoppelen van je regenpijp betekent dat regenwater niet meer het riool in stroomt. Het water stroomt naar de tuin of wordt ondergronds opgevangen. Goed voor de natuur, het milieu en het riool. Het schone regenwater wordt niet onnodig gezuiverd en het riool kan beter omgaan met veel neerslag. Hier lees je hoe je makkelijk stap voor stap je regenpijp afkoppelt.

Voor je begint: check je grond en dak

Bij het afkoppelen van de regenpijp is het belangrijk om wateroverlast te voorkomen. Zorg dat het regenwater naar een lager gelegen deel van de tuin stroomt (weg van het huis), met voldoende onbetegelde ruimte (ongeveer een halve m2 per afgekoppelde m2 dak, 5-7 cm diep). Het type grond is ook belangrijk: zandgrond neemt goed water op, kleigrond vaak niet. Voer een emmertest uit om te testen of je tuin water goed kan opnemen en afvoeren. Koppel je regenpijp niet af bij een te hoog grondwaterpeil. Zorg dat het water bij hoosbuien naar een plek kan waar het langer kan blijven staan, overloopt naar het riool of wordt opgevangen in een vijver. Tot slot is het slim om van tevoren via de Groenesubsidiewijzer te checken of jouw gemeente subsidie geeft voor het afkoppelen van je regenpijp.

Stappenplan: regenpijp afkoppelen

Tijd: ongeveer 3 uur
Kosten: ongeveer 25 euro

Wat heb je nodig?

  • Zaag
  • Schuurpapier, fijn/grof
  • Meetlint
  • Deksel voor de afgezaagde rioolpijp
  • Afvoerpijp
  • Afkoppelsteen: een steen of tegel om het water weg te leiden

1. Bepaal waar je de regenpijp doorzaagt

opmeten regenpijp

Markeer een punt laag bij de grond, waar je de regenpijp door gaat zagen.

2. Zaag de regenpijp door

man in tuin bij regenpijp

Zaag of slijp de regenpijp op de gemarkeerde plekken door. Schuur ruwe randen op.

3. Plaats de deksel op de regenpijp

man plaatst deksel op regenpijp

Plaats een deksel op het uitstekende eind van de regenpijp laag bij de grond. Je kunt ook een afkoppelstuk met handmatige klep installeren. Zo kun je kiezen wanneer het regenwater naar het riool stroomt of naar je tuin.

4. Schuif de afvoerpijp op de regenpijp

regenpijp met afvoerpijp

Schuif de afvoerpijp op het afgezaagde deel van de regenpijp.

5. Plaats een afkoppelsteen of tegel

regenpijp met afkoppelsteen

Onder de uitstroom van de regenpijp of het afvoerpijpje, plaats je een tegel of afkoppelsteen. Deze verspreidt het water over een groter oppervlakte naar de tuin. Je bent nu klaar met het afkoppelen van je regenpijp!

Op zoek naar meer tips en informatie? Bekijk het uitgebreide stappenplan van Milieu Centraal voor het afkoppelen van je regenpijp.