Tips

Tip 1: Ontsteen je tuin

man wipt tegels uit tuin

Tegels vervangen door groen in je tuin is goed voor het klimaat en de natuur. In een groene tuin heb je minder wateroverlast, is het koeler in de zomer en een groene tuin is goed voor allerlei dieren, insecten en vogels. Maak minimaal 60 procent van je tuin groen. Kies voor de delen die wel verhard worden voor halfverharding, waterdoorlatende klinkers of een terras met brede voegen. Zo kan het water nog de bodem intrekken. Als je toch een verhard paadje of terras aanlegt, kies dan voor tweedehands of betonnen tegels met een keurmerk.

Tip 2: Geef je tuin een gezonde bodem

In een rijke en luchtige voedingsbodem groeien en bloeien planten goed. Hoe gezonder en sterker planten zijn, hoe minder snel ze ziek worden. Voor een goede voedingsbodem zijn twee dingen belangrijk: de juiste voedingsstoffen én een bodemstructuur waardoor plantenwortels deze voedingsstoffen makkelijk kunnen bereiken. Maak de bodem gezond en vruchtbaar door er compost of organische mest door te scheppen. Gebruik niet te veel mest, want dan worden planten juist slap en kwetsbaar. Gebruik je potgrond voor je planten in potten en bloembakken? Kies dan liever voor potgrond zonder veen, zoals potgrond op basis van kokos. Aan de hand van de Keurmerkenwijzer ontdek je de milieuvriendelijkste keuzes.

hand schept compost bij compostvat

Tip 3: Plant en zaai

vrouw loopt in groene tuin

Hoe beter planten bij jouw tuin passen, hoe gezonder en sterker ze zullen zijn. Denk goed na over welke planten waar in je tuin het beste tot hun recht komen. Als planten op de juiste plek staan, hebben ze minder onderhoud en water nodig, en zijn ze minder vatbaar voor plagen en ziektes. Plantensoorten die van nature in Nederland voorkomen (inheemse planten), zijn beter voor de natuur. Koop het liefst diverse biologische zaden en planten: die zijn niet met gif behandeld. Gifvrije planten, bollen en zaden herken je aan een milieukeurmerk. Laat bomen en planten in je eigen tuin groot groeien in plaats van ze al groot te kopen. Dat is beter voor het milieu, omdat er minder milieubelasting is tijdens de kweek en het transport.

Tip 4: Stimuleer de biodiversiteit

Een groene tuin of groen balkon is aantrekkelijk voor allerlei beestjes. Je tuin wordt vanzelf door ze ontdekt, als je zorgt voor een natuurlijke tuinafscheiding en voldoende voedsel, schuilplekken en nestmogelijkheden. Een tuin vol leven is niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook nuttig. Verschillende beestjes helpen je tuin gezond en vrij van plagen te houden. Vogels en egels eten plaagdieren zoals slakken en lieveheersbeestjes doen zich te goed aan bladluizen. Bijen helpen bij de bestuiving van planten en hebben van het vroege voorjaar tot de late herfst voldoende bloemen nodig. Plant of zaai dus bloemen die in verschillende maanden bloeien (een ‘bijenboog‘).

bij zit op bloem

Tip 5: Maak je omgeving klimaatbestendig

man legt een groen dak aan op schuur

Groene tuinen zijn ook belangrijk met het oog op klimaatadaptatie: het omgaan met de gevolgen van klimaatverandering, zoals hitte, droogte en wateroverlast. Als je je voorbereidt, heb je minder last van deze effecten. Een geveltuin, groene gevel, groen balkon of groen dak werkt verkoelend in periodes van hitte. Bovendien zorgt een groene tuin voor minder wateroverlast, omdat de grond en planten een deel van het water opvangen. En door regenwater op te vangen, ondergronds of in een regenton, zorg je ervoor dat je in tijden van droogte je tuin mooi en gezond kunt houden zónder veel kraanwater te gebruiken. De juiste bodembedekking helpt om de aarde vochtiger te houden in periodes van droogte.

Tip 6: Voorkom plagen en onkruid

Slakken, bladluizen en andere beestjes horen bij de natuur en dus ook een beetje bij de tuin. Maar hoe voorkom je dat ze uitgroeien tot een plaag? Hoe gezonder en sterker planten zijn, hoe minder snel ze ziek worden. Zo voorkom je onnodig gebruik van bestrijdingsmiddelen. Heb je toch plaagdieren in de tuin? Je kunt de natuurlijke vijanden van plagen uitnodigen, zorgen dat de beestjes jouw tuin geen aantrekkelijke plek vinden of ze in de val lokken. Onkruid kun je vaak makkelijk verwijderen met je handen, een schoffel en een schepje. Het beste wapen om onkruid te voorkomen: zorg dat je geen stukken kale grond in je tuin hebt en bedek de bodem met planten.

vrouw bezemt tegels

Tip 7: Duurzaam onderhouden, inrichten en gebruiken

twee buren delen tuingereedschap

Een goed onderhouden tuin of balkon ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook goed voor het milieu. Als je je tuin slim inricht, heeft je tuin niet veel onderhoud nodig. Zorg ook voor goed onderhoud van je tuingereedschap en meubelen. Gereedschap gaat langer mee als je het na gebruik goed schoonmaakt. Een duurzame keuze is ook tuingereedschap te delen met vrienden, familie of buren. Dat bespaart materialen en kosten. Ga het liefst voor tweedehands tuinmeubelen in plaats van nieuw. Let bij tuinmeubelen, tweedehands én nieuw, op de constructie. Smalle spleten die regenwater vasthouden of ruimte rond de schroeven veroorzaken roest en houtrot: dat verkort de levensduur van jouw tuinmeubel.

Bonustips voor een groen balkon

Een balkon of dakterras kun je op verschillende manieren duurzaam vergroenen. Zet bijvoorbeeld bloemen op je balkon of dakterras waar wilde bijen en honingbijen op afkomen. Met een (kleine) bessenstruik op je balkon zorg je ook dat vogels wat te snoepen hebben. Kies hierbij voor plantensoorten die van nature in Nederland voorkomen, die zijn beter voor de natuur. Vanuit een plantenbak kun je ook ‘verticaal’ tuinieren tegen een muurtje, schutting of hekwerk op je balkon. Zo maak je je eigen groene gevel. Gebruik daarbij turfvrije potgrond, zoals potgrond op basis van kokos. Dat is beter voor het milieu. Op een balkon kun je ook zelf compost maken van je eigen groente-, fruit- en tuinafval, door gebruik te maken van een composteertrommel of een wormenbak. Tot slot kun je meer dieren op je balkon verwelkomen met bijvoorbeeld een vogelhuisje of insectenhotel. Met een klein waterbakje op je balkon zorg je dat vogels voldoende te drinken hebben en zich kunnen wassen.